Postnataal

Proficiat met de geboorte van je kindje!

Keer je snel na de bevalling terug naar huis? Heb je nood aan verdere begeleiding, opvolging en ondersteuning bij je thuiskomst? Heb je vragen over de baby, voeding en het nieuwe ouderschap? Wij kunnen je zowel aan huis als op consultatie met raad en daad bijstaan in deze nieuwe en spannende periode in je leven.

Postnatale consultatie

Huisbezoek

Na thuiskomst uit het ziekenhuis kan je binnen de 24 uur rekenen op een eerste huisbezoek. We staan tevens 24/7 klaar om je met raad en daad bij te staan, en dit zolang jullie het nodig hebben. 

Tijdens de huisbezoeken wordt er tijd gemaakt voor medische opvolging van moeder en baby, jullie beleving, vragen, noden, onzekerheden…. De intensiteit en duur van de huisbezoeken zullen hier afhankelijk van zijn.

Wat kan je zoal verwachten tijdens een huisbezoek die eerste dagen?

  • Medische opvolging van de mama
  • Medische opvolging van de baby
  • Tussen 72 en 96 uur uitvoeren van de Guthrie-test (bloedfname bij de baby)
  • Hulp en advies bij de verzorging van de baby
  • Hulp en advies bij borstvoeding
  • Aandacht voor de beleving van het nieuwe gezin

Bevallen met kort ziekenhuisverblijf

Een standaard ziekenhuisverblijf na een bevalling in Vlaanderen is ongeveer 4 dagen. In vele ziekenhuizen is dit echter al verkort naar 2 of 3 dagen, in overleg met je gynaecoloog en kinderarts. Na een keizersnede zal je 4 of 5 dagen in het ziekenhuis verblijven.

Eigenlijk kan je al vanaf enkele uren na de bevalling naar huis. De zorgen die jij en je baby anders in het ziekenhuis zouden krijgen, worden in dat geval thuis verder gezet door de vroedvrouw. Tot en met dag 5 zal je dagelijks bezoek krijgen van de vroedvrouw.

Bij een verkort ziekenhuisverblijf zal de baby tussen dag 7 en 10 nog eens medisch nagekeken worden door je huisarts of pediater.

Het wordt aangeraden om de vroedvrouw reeds tijdens je zwangerschap contact op te nemen met, zodat de we de postnatale zorg goed kunnen voorbereiden.

Postnatale consultatie

De mutualiteit betaalt zorg of hulp van de vroedvrouw terug tot 1 jaar na je bevalling. Moet je bijvoorbeeld terug aan het werk en heb je nog vragen over de borstvoeding? Heb je vragen over anticonceptie? Zit je met vragen over voeding en opvoeding? Dan kan je ook na deze eerste weken bij ons terecht voor postnataal advies. Consultaties kunnen aan huis of in de praktijk plaatsvinden.

Afspraak plannen?

Ongeacht de duur van je ziekenhuisverblijf, je noden of vragen, een huisbezoek is steeds mogelijk binnen de 24 uur na thuiskomst. Er wordt een bereikbaarheid en beschikbaarheid 24/7 gegarandeert. Voor een vlotte overgang en continuïteit van zorgverlening kan je best telefonische contact opnemen via 0498 48 11 02.

Borstvoedingsbegeleiding

  • Wil je een optimale start van je borstvoeding?
  • Verloop je borstvoeding niet zoals gepland?
  • Krijg je advies uit verschillende hoeken en geraak je er niet meer uit?
  • Heb je vragen over borstvoeding of ben je onzeker?
 
De voordelen van borstvoeding zijn eindeloos. Het helpt onder andere je baby zijn immuniteit op te bouwen en vermindert de kans op allergieën, de moedermelk is aangepast aan de noden van je baby en ook voor de moeder zijn er voordelen.

De meeste vrouwen kunnen borstvoeding geven, slechts zelden voorziet de natuur het anders. Bovendien zijn er weinig problemen die niet verholpen kunnen worden.

Je voorbereiding

Om de kansen op een goede start van de borstvoeding te verhogen, wordt er aangeraden om je reeds tijdens de zwangerschap te laten informeren. Dit kan tijdens een individuele consultatie, tijdens de workshop borstvoeding of tijdens de zwangerschapscursus.

Borstvoedingsconsultatie

Vaak verloopt het geven van borstvoeding zonder problemen en is het een hele fijne ervaring. Maar het kan ook anders gaan. Sommige mama’s zijn onzeker of hebben veel vragen over hun borstvoeding. In deze situaties is het heel belangrijk dat je er niet blijft mee zitten. Een snelle tussenkomst en een goede begeleiding kan reeds snel een aantal problemen voorkomen of behandelen.

De vroedvrouw of lactatiekundige IBCLC volgt nauw de borstvoeding op en geeft je heel veel raad en tips hierbij. Soms is het maar een kleine tip die je nodig hebt om je borstvoeding heel aangenaam te maken.

Meer informatie of afspraak maken

Wil je je prenataal voorbereiding op de borstvoeding en heb je interesse in een individuele consultatie of een workshop? Neem contact op voor de verschillende data via info@inteam-vroedvrouwenpraktijk.be of 0498 48 11 02.

Heb je borstvoedingsprobleem of vragen, vraag dan een huisbezoek of consultatie aan. Een huisbezoek is steeds mogelijk binnen de 24 uur en we zijn 24/7 bereikbaar. Voor een snelle afspraak kan je best telefonische contact opnemen via 0498 48 11 02.
Vroedvrouwenpraktijk InTeam
Waversesteenweg 51A
1560 Hoeilaart
Telefoon
0498 48 11 02
E-mail
info@inteam-vroedvrouwenpraktijk.be